slide
Read More

En god nettside – her bør du begynne

slide
Read More

Store foretak og deres suksess

slide
Read More

Hva er hemmelighet bak vellykkede bedrifter?

slide
Read More

Din hjemmesides betydning for firmaet ditt

Når far og sønn starter bedrift

Å starte en familiebedrift kan være utrolig spennende. Man får jobbe med de som står deg nærmest, og det må jo være den beste måte å starte en bedrift på. Fordeler for en far og sønn som skal starte en bedrift sammen, er at de kjenner hverandre godt. På den måten kan man oppnå kjappe resultater siden man slipper å bruke tid på å bli kjent. En far og sønn kan utfylle hverandre ved at de har forskjellige egenskaper. En voksen far med mye livs- og arbeidserfaring kan kompensere den yngre og kanskje mer uerfarne sønnen. På samme måte kan en sønn kanskje være med oppdatert på nyere trender og teknologi og dermed komme med nyttige innspill.

Et eksempel på en far og sønn som startet en bedrift sammen, er Thorolf og Egil Sagstuen. Sammen grunnla de Sagstuen Glass i Gjøvik i 1946. Det hele startet på låven på Hunn gård. På den tiden var det en ren glassvirksomhet, hvor de jobbet med å sette inn nye vinduer. I dag har de flere andre produkter å tilby, som fasader, balkongglasslegging og rekkverk. Da de startet bedriften ble det lange dager, ofte så sent som til klokken ti på kvelden. Det ble mye jobbing i helgene, og det tok flere år før de kunne ta seg ferie. Nå er de en gigant i glassmiljøet, med oppdrag i store deler av Sør-Norge og til og med Stavanger og Narvik. Dette viser at det kan være utrolig hardt arbeid å skulle starte en bedrift, men at det absolutt er mulig å lykkes.

Et annet eksempel på et godt resultat av at far og sønn startet en bedrift, er PokerStars, grunnlagt av israelske dataprogrammerer Isai og forretningsmannen Mark Scheinberg. I 2001 lanserte de deres første betaversjon av en side for online pengespill og i dag er det verdens største nettside for online pokerspill. I 2014 ble det rapportert at Rational Group Ltd, PokerStars sitt moderselskap, ble kjøpt opp av Amaya Gaming Group i Canada for 4,9 milliarder dollar.

Et siste eksempel på en far og sønn som har startet bedrift sammen er David og Orion Hindawi. De grunnla Tanium i 2007, hvilket er en særdeles vellykket bedrift den dag i dag. I de siste 18 årene har David og Orion jobbet med sikkerhet og systemhåndtering innen IT. De har kommet fram til en løsning som kan finne ut av når PC-er og andre enheter har problemer eller blir angrepet av hackere. Tanium kan informere IT-folk om slike problemer i løpet av 15 sekunder, hvilket betyr at man kan oppdage hackingen mens den pågår i tillegg til å vite hvilken enhet det foregår på. Dette er en verdifull sikkerhet for de som driver med IT. Bedriften vokser fort og har nå 150 ansatte. Etter 2014 var de gjeldsfrie og hadde et overskudd på 100 millioner dollar.

I prosessen av en bedriftsetablering mellom to familiemedlemmer, er det ikke en selvfølge at alt skal gå smertefritt. Det kan generelt være vanskelig å skille det profesjonelle og det personlige når man jobber sammen med et familiemedlem. Det er derfor viktig å huske på at man er partnere på jobb, men far og sønn på hjemmefronten. En annen utfordring er når det oppstår interessekonflikter dere imellom. Dette kan gjelde roller, lønn og ansvar. Ved å være bevisste på mulige utfordringer har man allerede kommet en lang vei. I tillegg kan det være lurt å definere klare roller fra starten av, kommunisere jevnlig og å huske at familien kommer først. Her kan du få noen flere enkle tips av far og sønn, Michael og Alexander Aagreen, i forbindelse med oppbygningen av en bedrift. De er gründere av Skarpe Kniver og selger i dag Norges største utvalg av japanske kjøkkenkniver.